صنعت ساختمان سازي از زمان هاي قديم به عنوان يک صنعت سنتي و با بهره وري کم شناخته شده است.
بر اساس مطالعات اخير اين فرآيند زمان بر بوده و به کندي پيش مي رفته است؛
اما با ورود تکنولوژي به اين صنعت در دهه هاي اخير با استفاده از قطعات پيش ساخته، ساخت ساختمان ها سريع تر به پايان مي رسد.
ساختِمان يا بنا، سازهاي است که براي ست و به عنوان سرپناه يا براي کار ساخته ميشود که محيط را به دو بخش بيرون و درون تقسيم ميکند. ساختمانهايي که از نظر بلندا از اندازه مشخصي بلندتر باشند ساختمان بلندمرتبه گفته ميشود. در ايران ساختمان بلندمرتبه طبق مصوبه سال 1377 شوراي عالي شهرسازي و معماري به ساختمانهاي بالاتر از شش طبقه گفته ميشود.ساختمانهاي بسيار بلند نيز اصطلاحاً آسمانخراش يا برج ناميده ميشوند. به ساختمانهاي بزرگ و باارزش قديمي، بيشتر عمارت گفته ميشود.
ساختماني است که براي اسکلت اصلي آن از بتن آرمه
(سيمان، شن، ماسه و فولاد به صورت ميلگرد ساده يا آجدار) استفاده شده باشد.
در اين نوع طراحي ساختمان، سقفها به وسيله تاوه (دال)هاي بتني پوشيده ميشود، و يا از سقفهاي تيرچه بلوک و يا ساير سقفهاي پيش ساخته استفاده ميشود.
براي ساخت ديوارهاي جدا کننده (پارتيشنها) ممکن است از انواع آجر مانند سفال تيغهاي، آجر ماشيني سوراخ دار، آجر معمولي فشاري، فوم استاندارد ضد حريق، تيغه گچي و يا چوب استفاده شود.
همچنين ممکن است از ديوارهاي بتن آرمه هم استفاده شود که در اين صورت نوع اين ديوارها ديوار برشي ميباشد.
در اين نوع از ساختمان ها براي ساخت شاه تيرها و ستونها از بتن آرمه (بتن مسلح) استفاده ميشود.
اين نوع طراحي ساختمان ها براي ساختن ستونها و پلها از پروفيلهاي فولادي استفاده ميشود.
در ايران معمولاً براي ساختن ستونها از تير آهنهاي دوبل و يا بال پهنهاي تکي استفاده مينمايند.
براي اتصالات از نبشي-تسمه و برا س ل سيب ي زير ستونها از صفحه فولادي (بيس پليت) استفاده ميشود و معمولاً دو قطعه را به وسيله جوش به هم متصل مينمايند (استفاده از پرچ يا پيچ و مهره نيز متداول است).
اين نوع ساختمان براي مقابله با زله از باد بندهاي في استفاده مي شود.
براي طراحي ساختمان هاي کوچک که از 2 طبقه نمينمايند ميتوان از اين نوع ساختمان استفاده نمود.
اسکلت اصلي اين نوع ساختمانها آجري بوده و براي ساختن سقفها در ايران معمولاً از پروفيلهاي فولادي و آجر به صورت طاق ضربي استفاده ميگردد؛ و يا از سقف تيرچه و بلوک استفاده ميشود.
در اين نوع ساختمان براي مقابله با نيروهاي جانبي (نظير زله) بايد حتماً از شناژهاي روي کرسي چيني و زير سقفها استفاده شود؛ همچنين در ساختمانهاي آجري معمولاً ديوارهاي حمال در طبقات مختلف روي هم قرار ميگيرند و اغلب پارتيشنها نيز همين ديوارهاي حمال ميباشند.
حداقل عرض ديوارهاي حمال نبايد از 35 سانتي متر کمتر باشد.
اسکلت اصلي اين نوع ساختمانها از خشت خام و گل ميباشد و تعداد طبقات آن از يک طبقه نميکند و در مقابل نيروهاي جانبي همانند زله به هيچ وجه مقاومت نمينمايند.
طراحي ساختمان ها در مناطقي که چوب با قيمت ارزان در دسترس است ساخته ميشوند،مانند شهرهاي جنوبي کشور اتريش، بعضي ايالتهاي کشور آمريکا و .
ساختمانهاي چوبي در ايران به علت کمبود منابع کمتر ساخته ميشود.
ممکن است ساختماني از دو يا چند نوع از انواع فوق ساخته شود مانند ساختمانهاي في-بتني و يا في-آجري و . .
درباره این سایت